dijous, 7 de març del 2013

El quadern d'Aram: la literatura testimonial

En el Post d'avui, us parlo una mica sobre on està situada Armènia i sobre el genocidi que va patir per part dels turcs. Armènia és el país on s'ambienta la novel·la de Mª Àngels Anglada "Quadern d'Aram", que és la que hem de llegir aquest tercer trimestre a literatura catalana.


Armènia és un país del Caucas, i des de 1990 que és una república independent que va segregar-se de la Unió Soviètica. Armènia, geogràficament, pertany a l'Àsia, tot i que té forts lligams amb Europa tan per raons culturals com històriques. Límita amb Geòriga al nord, Azerbaidjan a l'est, Turquia al sud-oest i l'Iran al sud-est. La capital d'Armènia és Erevan.

L'Imperi Otomà (1299-1923), conegut com a Imperi Turc, era un estat multiètnic i multiconfessional governat per la dinastia Osman. El 23 d'octubre de 1923 va convertir-se en la República de Turquia oficialment. Es tratca de l'últim califat islàmic.

Durant la Primera Guerra Mundial l'Imperi Otomà va ser una de les causes que van portar a la guerra, ja que les grans potències europees del moment volien annexar tots els territoris que procedien de l'antic imperi al seu país o al seu territori. 

El genocidi armeni va ser un conjunt de matances i deportacions massives de la població armènia per part dels turcs. Es va dur a terme entre finals del segle XIX i 1915. Es considera com el segon genocidi modern, després de l'extermini dels hereros (poble africà) de Namíbia per part d'Alemanya. Va ser el primer genocidi en el qual es va fer ús d'un complex sistema de deportació i extermini. Turquia buscava l'eliminació física del poble armeni que es trobava als seus territoris. Finalment, va acabar-se amb un milió i mig de morts i un milió més de deportats. Actualment, Turquia nega oficialment aquest genocidi i manté que van ser ells les víctimes de les matances per part dels armenis. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada